aniro-logo

Poznaj rozwiązania automatyzacji dla przemysłu spożywczego

ANIRO oferuje szeroką gamę rozwiązań automatyzacji dla przemysłu spożywczego (F&B). Dowiedz się więcej o kompleksowych rozwiązaniach dla branży spożywczej przy zastosowaniu m.in. produktów LS Electric z oferty ANIRO.

Nasz Dział Inżynierski ANIRO oferuje inteligentne rozwiązania zwiększające produktywność niezależnie od skali działalności. Produkty z naszej oferty oraz wdrażane od lat rozwiązania inżynierskie m.in. dla branży spożywczej, pozwalają łatwo i w przystępnej cenie zautomatyzować cały łańcuch produkcji.

Automatyzacja w branży spożywczej zapewnia lepszą jakość, skraca czasy obróbki oraz zwiększa produkcję przez przyspieszenie procesów. Wynik netto to: niższe koszty i większa konkurencyjność.

Inteligentna, specjalistyczna automatyzacja procesów pozwala elastycznie reagować na dynamikę konkurencyjnego rynku i stale zmieniające się wymagania przemysłu spożywczego.

Z pełnym zaangażowaniem wspieramy każdą fazę produkcji: początek linii, przetwarzanie, wybieranie, obsługę i zastosowania na końcu linii.

Poznaj wybrane realizacje inżynierskie ANIRO w branży przemysłu spożywczego

1. Modułowa maszyna do produkcji butelek PET

 
Realizacja modułowej maszyny do produkcji butelek PET zakładała, projekt, realizację i montaż automatycznej maszyny wydmuchowej odpowiedniej do produkcji butelek PET o objętości od 200 ml do 3000 ml o wydajności ok. 12 000 butelek na godzinę (dla pojemności 500ml).

Po ukończonej realizacji, maszyna realizowała w pełni zautomatyzowaną produkcję butelek PET tj.:
kwadrat transport preform z zasobnika do modułów,
kwadrat podawanie preform do wózków transportowych,
kwadrat grzanie preform w 9 strefach z automatyczną korektą nastaw w funkcji temperatury,
kwadrat rozdmuch preform,
kwadrat podawanie butelek do układu transporterów pneumatycznych,
kwadrat wizualizacja i pełna diagnostyka wszystkich układów kontrolnych i wykonawczych na terminalu graficznym. 

Modułowa konstrukcja pozwoliła na łączenie poszczególnych sekcji maszyny. W sytuacji niższego zapotrzebowania na butelki, każdy z niezależnych modułów może być wyłączony, tak by odpowiednio dostosować wydajność maszyny do aktualnego zapotrzebowania na butelki. 

–> Poznaj pełny opis realizacji <–

2. Linia produkcyjna osłonki do wędlin

 
Do produkcji wędlin stosowane są różnego rodzaju osłonki które są integralnym składnikiem tych produktów, pełniąc nie tylko funkcję opakowania jednostkowego, nadającego wyrobom pożądany kształt i wielkość, ale przede wszystkim umożliwiają przekształcenie farszu mięsnego w oczekiwany przez konsumentów produkt finalny.

Spośród wielu pożądanych właściwości osłonek tj. barierowość (przepuszczalność dla pary wodnej i gazów) oraz wytrzymałość mechaniczna są najważniejszymi wyróżnikami decydującymi o ich przydatności. 

Zaprojektowana i zrealizowana przez Dział Inżynierski ANIRO linia produkcyjna osłonki do wędlin, zautomatyzowała procesy produkcji: 
kwadrat sterowanie ekstruderem (stabilizacja temperatur stref, ciśnienia i regulacja wydajności),
kwadrat rozciąganie osłonki na walcach transportowych z zachowaniem zadanych stosunków prędkości,
kwadrat rozdmuchiwanie osłonki,
kwadrat hartowanie osłonki w tunelu hartowniczym i wannie,
kwadrat nawijanie osłonki.

–> Poznaj pełny opis realizacji <–

3. Linia marszczenia osłonki do wędlin 

 
Kolejną udaną realizacją Działu Inżynierskiego ANIRO w branży spożywczej była realizacja proces marszczenia odcinków osłonek do wędlin w celu przygotowania ich do dalszego wykorzystania w produkcji wędlin. Automatyzacja procesów produkcji dotyczyła w szczególności:
kwadrat odwijania osłonek,
kwadrat sterowania głowicą marszczącą,
kwadrat sterowania suportem głównym w funkcji drogi i długości osłonki,
kwadrat sterowania w sekwencji technologicznej bączkiem, chwytakami, piłą, smarowaniem.

–> Poznaj pełny opis realizacji <–

4. Rozbudowa systemu SAFETY na linii produkcyjnej żywności dla dzieci

 
Ostatnią, prezentowanym w tym wpisie, realizacją Działu Inżynierskiego ANIRO w branży spożywczej, była rozbudowa systemu SAFETY na linii produkcji żywności dla dzieci.

W przetwórstwie spożywczym istotną rolę odgrywa produkcja żywności funkcjonalnej, fortyfikowanej i prozdrowotnej oraz żywności wygodnej, niewymagającej długiego czasu przygotowania. Producenci żywności wprowadzają na rynek produkty zapewniające dostarczenie do organizmu niezbędnych składników odżywczych. Zaliczają się do nich między innymi preparaty przeznaczone do początkowego oraz dalszego żywienia niemowląt i małych dzieci.

Przy produkcji żywności dla dzieci najważniejszym wyzwaniem jest zapewnienie wszelkich standardów bezpieczeństwa produktu jak i samego procesu. W tej realizacji ANIRO odpowiedzialne było za:
kwadrat mechaniczne wygrodzenia dla strefy niebezpiecznej na linii LAN,
kwadrat projekt elektryczny i automatyki układu SAFETY
kwadrat montaż.

–> Poznaj pełny opis realizacji <–